Brodyr är en urgammal textil konstart för att med nål och tråd smycka olika slags textilier, t.ex. kläder men även hemtextilier såsom lakan, örngott, handdukar, dukar, servetter etc. Man kan använda många olika typer av stygn och kombinationer av stygn för att åstadkomma den effekt man eftersträvar. De flesta känner till ex.vis raksöm, zig-zagsöm och korsstygn. I dagens samhälle handbroderar man mestadels för nöjes skull och överlåter övrigt till maskinerna.
Med maskinell brodyr kan man göra allt från den allra enklaste textraden till oerhört komplexa utsmyckningar. För att få ett bra slutresultat krävs en kombination av en skicklig stygnfilskonstruktör och en kunnig brodör.
Maskinbrodyren används till en mängd olika saker, t.ex. mode, profilreklam etc. och kan göras i en upplaga från ett enda plagg till tusentals med samma brodyr. De kommersiella brodyrmaskinerna kan ha från ett huvud med 6-15 nålar och uppåt. I Sverige är det vanligast med 4-12 huvudsmaskiner och de flesta brodyrföretagen jobbar mot profilreklambranschen.
Det som skiljer de kommersiella datastyrda brodyrmaskinerna från de mindre broder/symaskinerna som är anpassade för hemanvändarna (ex.vis Husqvarna, Bernina, Pfaff) är förutom storleken på själva maskinen även antalet huvuden, antalet nålar på respektive huvud samt inte minst storleken på den yta som kan broderas (kommersiell maskin har en brodyryta på upp till 45x43 cm, maskin för hemmabruk 15x24 cm).
De kommersiella maskinerna har även motorer av annat och betydligt kraftigare slag, vilket möjliggör brodyr på "tunga" material som inte de mindre maskinerna rår på. Trots detta kan man självfallet även brodera på den allra skiraste organza eller varför inte på papper! Så länge man anpassar brodyren efter respektive materials möjligheter och begränsningar så kan man brodera på i stort sett allt som en nål kan penetrera.